Fotbalul ca o impresie

Ne pricepem la ceva? Nu, doar lăsăm impresia. Știm să gestionăm momente? Impresia contează.

Fotbalul românesc, ca de altfel orice alt domeniu de activitate din țară, este condus după impresii și păreri. După ce ar da bine. Oamenii cu putere de decizie se gândesc cum să ambaleze mai frumos o problemă pentru a da senzația că aceasta a fost rezolvată.

E și cazul de astăzi. Adrian Bumbescu, antrenorul echipei naționale Under 16, a fost demis. Motivul oficial: înfrângeri pe linie cu Belgia, Germania și Austria. Motivul real: habarnismul de la nivelul FRF.

Să le luăm pe rând. Germania Under 16 ne-a învins cu, țineți-vă bine, 10-1. Da, 10-1, dar este diferența reală dintre noi și ei. Pentru că nemții au în spate fix 10 ani de când Federația lor a impus tuturor cluburilor din primele două ligi să aibe academii proprii. Cine nu respecta asta, nu primea licența. 500 de milioane de euro este suma pompată de cluburile germane doar în sectorul juvenil. Sincer, nu știu de unde ne-a rezultat nouă acel ”1” de pe tabelă. Belgia este pe val în această perioadă și pare că a copiat modelul german. Courtois, Mignolet, Hazard, Dembele, Witsel, Fellaini, Lukaku, Benteke, de Bruyne. Cam asta a reușit să producă sectorul juvenil din Belgia în ultimii patru – cinci ani. Lor li se mai adaugă Kompany, Vertonghen, Vermaelen, Mirallas sau Mertens și rezultă că naționala de seniori a Belgiei se poate lupta pentru un loc în semifinalele Cupei Mondiale de anul viitor. Austria? Ei da, Austria Under 16 este o relativă surpriză. În urmă cu doar câțiva ani, austriecii păreau a avea o generație de puști extrem de valoroasă, însă aceștia nu au făcut saltul in corpore la naționala mare și fotbalul austriac a rămas pe loc. Naționala Under 17 a terminat pe locul 3 grupa de la C.E Under 17 din Slovacia, avându-le ca adversare pe Suedia, Elveția și țara gazdă. Fals pozitiv ar cam fi rezultatul testului aplicat fotbalului austriac. Cu alte cuvinte, pot prinde zile în care să-ți lase impresia că echipele lor sunt uriașe la acest nivel de vârstă.

”Am constatat mari carențe profesionale” a sunat motivarea sentinței în cazul lui Bumbescu. Propoziția a fost rostită de antrenorul coordonator al loturilor de juniori din cadrul FRF și sună a autodenunț. Păi dacă ai numit pe cineva într-o funcție fără a-i cunoaște abilitățile profesionale, cam cât de profesionist ești tu?

Ne pricepem să rezolvăm probleme? Nu. Suntem campioni mondiali la impresii.