“Copiii lui Busby” – decimată, Realul pune monopol pe competiţie

Real Madrid s-a impus pentru a treia oară din tot atâtea oportunităţi posibile, dar întregul sezon a fost marcat de prima tragedie de proporţii din istoria fotbalului. Rămasă în istoria acestui sport drept “Copiii lui Busby”, Manchester United a fost decimată de teribilul accident aviatic.

1957-1958: Real Madrid CF 3-2 Milan AC (aet)

Real Madrid a devenit campioana pentru a treia oară în sezonul 1957-1958, deşi campania europeană a fost umbrită de tragedia aeriană de la Munchen în care a fost implicată “Copiii lui Busby”, aşa cum era supranumită Manchester United. Opt jucători au murit în acel accident aviatic printre care internaţionalii englezi Roger Byrne, Duncan Edwards şi Tommy Taylor, când avionul lor s-a prăbuşit după realimentare. Echipa se întoarcea acasă după victoria contra Stelei Roşii din Belgrad, din sferturi.

Ascensiunea lui Milan

Avându-l pe managerul Matt Busby rănit serios, United a pierdut în faţa celor de la AC Milan în semifinale, cu toate că echipa s-a regrupat rapid şi a câştigat prima manşă de pe Old Trafford. Italienii mai câştigaseră cu 5-2 în acel sezon pe totalul celor 2 manşe, în turul preliminar, însă atunci au avut serios de tras pentru a se califica: au fost nevoiţi să joace un meci decisiv pe teren neutru pentru a se impune în faţa celor de la Rapid Viena; meciul al treilea s-a jucat la Zurich.

Real Madrid zburdă

Între timp, Real Madrid, a avut un drum mult mai lin până în Finală. Deţinătorii trofeului i-au învins pe Antwerp înscriindu-le 5 goluri, apoi i-au eliminat pe cei de la FC Sevilla câştigând la o diferenţa de 8 goluri; FC Sevilla fusese vicecampioana Spaniei în sezonul precedent. Madrilenii şi-au continuat forma impresionantă arătată pe teren propriu şi în semifinale acolo unde i-au învins pe ungurii de la SC Vasas cu 4-0; victoria maghiarilor cu 2-0 din manşa retur, de la Bupadespta, nu a mai contat.

Di Stéfano străluceşte

Finala disputată la Bruxelles, pe stadionul Heysel, a fost întâlnirea giganţilor Europei. În timp ce spaniolii s-au întărit prin aducerea atacantului Raymond Kopa de la Stade de Reims, Rossoneri se puteau baza pe sudamericanii Juan Schiffino şi Jose Altafini. În cele din urmă omul meciului a fost la Alfredo di Stefano. El a marcat unul din cele 2 goluri egalizatoare ale Realului, iar apoi Paco Gento a închis Finala, marcând golul de 3-2 în a doua repriză de prelungiri.

text original: uefa.com

traducerea şi adaptarea: mscouter